abufarhat's FotoPage

By: abu farhat photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Thursday, 22-Jan-2009 13:41 Email | Share | | Bookmark
I've MOVED



Salam semua
Saya telah berpindah ke Photoblog yang baru...
Atas dasar manfaat Fotopages tak seberapa dibanding untung yang saya sumbangkan ke Israel ....
Doakan semangat ini tetap terus ada, dan bertambah di,,,

abufarhat.wordpress.com


Sunday, 18-Jan-2009 05:47 Email | Share | | Bookmark
Tenang



Di Kala banyak teman teman yang lain memilih untuk risau, marah, benci, menyampah, stress dan yang sama waktu dengannya dengan invasi anjing anjing Israel ke wilayah umat Islam, Palestin, saya lebih memilih untuk tenang.

Tenang yang kemudian diikuti dengan kagum, teruja, iri dan rendah diri.

Iman para Mujahid di tempat lain boleh turun naik, tetapi mereka tetap dalam keimanan, yang berkelanjutan, menjadi "kontrol" dan contoh untuk iman yang tercurah dalam bentuk laku.

Allah menilai taqwa, cinta mereka cukup tinggi, sehinggakan mereka diberikan ujian sedemikian besar. Dan Kita masih seputar masalah fitnah dunia, pekerjaan, kuliah, itu pun masih banyak yang jatuh dari yang naik. Malah, ada yang merasa keberatan untuk meninggalkan "nikmat" sementara, dari makan Mc Donald, KFC, Danone, dengan bermacam alasan ketika Allah uji mereka dengan kelaparan, kematian dan segala macam ujian yang melambangkan kekentalan jiwa itu sendiri.

Tidak ada biar satu kali, kita melihat warga palestin, meminta untuk dihentikan perang, dan mengalah, biar nyawa melayang.

Benar benar manifestasi iman tingkat tinggi.

Sekali lagi, perasaan tenang itu datang.
Ketika cuba untuk menghitung, kira kira, seperti apa mukjizat Allah yang diperlihatkan kepada mereka. Dalam bentuk apa pertolongan Allah itu datang? Biar apa pun bentuknya, yang pasti ia akan melipatgandakan "epinefrin iman" mereka. Tidak seperti ada diantara kita yang masih kagum pada orang yang boleh melihat jin, padahal itu hanya sihir.

Dan atas logik apa anjing anjing itu berfikir mereka bisa menang, dengan tentera yang mencintai kematian lebih dari anjing anjing itu menginginkan kehidupan.
Wahai Yahudi tertindas, pilih saja, anda mahu Khandak atau Khaibar?


Wednesday, 14-Jan-2009 14:24 Email | Share | | Bookmark
Palestin dan 1001 Rahmah

Assalamualaikum wbt
Sorry, kesibukan dekat Department Surgery dan O&G betul betul buat niat saya untuk update fotopages ni terganggu dan tertunda. Terima kasih untuk yang setia membuka photoblog saya, mudah mudahan anda tak serik lepas nih untuk menjenguk di sini.

Kali ni saya nak share suatu perspektif yang saya rasa tentang Ghazzah invasion, selain dari sebuah Tragedi Kebiadaban Sebuat Per(tidakada)adaban; Israel.

Tragedi Palestin itu Rahmah
Buat Hamas tambah Istiqamah
Buat Bangun-Celik Fatah

Tragedi Palestin itu Rahmah
Buat Tambah Kuat Ikatan Seakidah
Buat tunjuk betapa "cakap banyak"nya Syiah

Tragedi Palestin itu Rahmah
Dulu Media Gelar Hamas Pengganas
Lepas tu tukar jadi Tentera Militan
La ni, dah jadi Pejuang Pembebas!

Tragedi Palestin itu Rahmah
Dulu orang ajak boikot yahudi
Banyak yang Takmau
Katanya takde bukti
Sekarang, Orang dekat London
Yang kasik hancur itu laknat punya kopi.

Tragedi Palestin itu Rahmah
Dulu Takde sapa nak tegur Israel
OIC pun diam, Apelagi PBB
Tapi sekarang,
PBB dah start buat aksi
Meskipun sekadar satu resolusi

Tragedi Palestin itu Rahmah
At Least, Allah tak uji mereka
Macam dekat Afghanistan
Habis perang lawan
Perang sama kawan

Tragedi Palestin memaaang satu Rahmah







Friday, 19-Dec-2008 13:50 Email | Share | | Bookmark
Berat Mata Memandang...

'Pamulung' adalah orang yang menyandarkan penghasilan sehari hari dari memungut barang yang tidak terpakai yang kemudian akan dijual kepada kilang guna semula. Pekerjaan ini bukanlah suatu profesi yang asing di negara burung garuda ini. Bukanlah juga suatu hal yang asing melihat kanak kanak lelaki mengutip sampah yang boleh membantu kewangan keluarga setiap hari.

Tetapi, melihat kanak kanak perempuan, mencari sampah seperti ini, dibawah teriknya surya disiang hari, sehari sebelum lebaran, setidaknya boleh menyedarkan kita, ketika anak anak kita berlari larian gembira, menikmati apa saja yang diminta dan memikirkan bagaimana indahnya hari raya, masih ada kanak kanak yang hari raya, tak lebih dari hari hari biasa, dan makanan yang masuk kekerongkongan mereka adalah hasil titik peluh mereka yang tidak murah.


"Tengok tu, macam boleh jual je..."


Seorang anak bertanya kepada tuan kedai, tentang mana yang mereka boleh ambil.


Mula memilih milih barang mana yang boleh dijual.


"Kalau jual pon tak laku, kita ambil buat main jelaa.."


Bersiap siap melanjutkan perjalanan


"kita nak pegi mane lagi ekk lepas ni...?"


"dah penuh ni, kita balik dululah..."
"Ok...alhamdulillah"


Saturday, 6-Dec-2008 01:15 Email | Share | | Bookmark
Nasi Goreng Kampung Jiwa Raga



Salam Semua...

Saya dah ada beberapa tulisan yang saya nak share dengan sahabat semua,
tapi
Gambar yang sesuai untuk tajuk tuh
Saya belum ada
Idea untuk gambar yang saya nak capture dah ada
Tinggal tunggu moment

Buat masa ni
Saya nak share resepi
Resepi yang mempunyai sejarah
Yang boleh tahan kuat
Dalam diari hidup Incek Abu Farhat..ececceceeeeee

Namanya Nasi Goreng Kampung

Itulah Masakan Pertama yang saya masak
Lebih kurang 13 tahun yang lalu
Itulah Masakan Pertama Yang saya masak
untuk member2 saya
di Matriks Pilah
di Indonesia
di Indonesia untuk Ces Ces ku diMakassar
Dan itulah jugak Masakan Pertama yang saya masak untuk isteri terchE`~nta

So Far
The Testimonial is'nt that bad
Cuma, Saya memang jarang masak
Untuk orang lain
Macam saya masak untuk diri sendiri
Sebab saya takut orang lain
Tak cukup tahan pedas

Dan yang paling aneh
Inilah makanan yang dapat menaikkan semangat saya
Menceriakan emosi saya
Kalau lagi down
Seperti Kari Super dalam Anime Naruto
Dan yang lebih aneh
Rasa dia akan best, kalau kondisi kejiwaan saya
Semasa memasak bagus dan tidak tergesa gesa
Begitu juga dengan amalan sunat saya...

Okeh...resepinya sangat mudah
Saya tulis untuk satu pinggan Nasi Goreng Kampung ye

Satu pinggan nasi putih (yang berderai,jangan yang lembik)
Nasi tuh di kirai kirai pakai hujung sendok nasi
Dari atas ke bawah
Jangan pakai tangan...terutama kalau tangan anda basah

Bahan A
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
20-25 biji cili api (yang besar, bukan yang halus macam taik tikus..kalau halus kene lagi banyak)
Ikan bilis kira kira 29 ekor
Bahan A ditumbuk atau kalau takda lesung...potong...jangan blender
Tumbuk ikan bilis dulu...sampai babak belur
Cili..Bawang Merah...Baru last sekali...bawang putih

Sawi 5 tangkai
Potong dan tos sampai kering

Panaskan kuali...
Baca Bismillah
Ambil 25 ekor ikan bilis lagi
Bubuh 4 sudu minyak makan
Goreng sampai garing..
Angkat

Panaskan lagi minyak sisa ikan bilis goreng (jangan mengada ngada pakai marjerin)
Pakai Api yang paling besar
Tunggu betul2 panas...sampai kalau masukkan...terus bunyik kuat dengan asap naik berkepul kepul ...
Masukkan bahan A
Tumis sambil kacau kacau sampai kita batuk sebab kene asap pedas dengan mata pedih pedih sikit (tak applied kalau anda tengah kena Conjunctivitis)

Masukkan sawi
Kalau ada batang sawi...masukkkan dulu batang...kacau2 30 saat...baru masukkan daun

Kacau kacau..lepas 20 saat...pelankan api siket
Masukkan Nasi
Kacau pelan pelan...dari bawah ke atas
Lagi bagus kalau pakai 2 sudip
Kalau takda sudip
Pegang telinga kuali satu lagi
Masak sampai semua nasi kene bahan A

Bubuh garam setengah penuh sudu teh
Kalau nak tambah MSG pon boleh tapi jangan banyak,,,satu cubit kecik je
Anda orang kelantan asli ke...Ibrahim Ali ke...jangan mengada ngada bubuh gula!
Masukkan Ikan Bilis yang kita goreng first first tuh
Kacau sampai rata...
Angkat...

Tips tambahan
-Pastikan bawang...ikan bilis..untuk bahan A...jangan basah...tos elok2...atau macam biasa saya buat...takyah basuh....(saja bagi mama berdebar debar)
-Kalau takda ikan bilis, atau ikan bilis yang bagus susah nak jumpa
macam dekat makasar...anda boleh pakai isi ikan kembung/selar yang digoreng garing untuk gantikan ikan bilis dalam bahan A
-Kalau nak agak berlemak...tambahkan telur mata sapi...goreng 1/3 masak
Bubuh atas nasi goreng sebelum makan..cucuk kuning telur supaya meleleh
Bismillah...terus makaaann
-Minuman Sebaiknya Teh O Ais(macam dalam gambar)
Kalau takda...Air putih sejuk
Jangan minum dengan fresh orange apalagi teh tarik...

Selamat Mencoba..!
Try at your own risk!








[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net